solliciteren bij Déhora gesprek
Solliciteren

Niet te missen survivaltips voor jouw sollicitatie bij Déhora

13 april 2023
Elke recruiter is anders en elke sollicitatie verloopt anders. Maar voor bepaalde onderdelen van je sollicitatie kan je je altijd voorbereiden. Aan welke vragen mag je je zeker verwachten? Hoe gedraag je je tijdens het gesprek? Onze recruiters geven je enkele onmisbare survivaltips voor jouw sollicitatie bij Déhora.

 

Voorbereiden loont altijd

Het maakt niet uit of je een (jonge) starter, een stagiaire of een ervaren professional bent: het loont altijd om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek komen vragen bijvoorbeeld in een sneltempo op je af, en je zal niet altijd meteen ‘on the spot’ kunnen antwoorden. Een gepaste sollicitatie-outfit kan je bovendien op tijd klaarleggen. Er is ook niets mis met het oefenen op een sollicitatiegesprek. Integendeel zelfs, je zal allicht minder nerveus zijn. Bovendien helpt het je om meteen een goede en professionele indruk te maken. En daardoor stijgen uiteraard ook je slaagkansen.

Op weg naar je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een gesprek bij ons op kantoor te Berchem of Buggenhout? Zorg er dan voor dat je goed weet op welk adres en op welke plek je verwacht wordt. Vraag aan onze recruiter waar precies Déhora gevestigd is en waar je je moet aanmelden. Durf zeker te vragen om een gedetailleerde wegbeschrijving, zo kom je zeker goed terecht. Kom je met de wagen? Hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk nog eerst een parkeerplaats zal moeten zoeken.

Vertrek bovendien op tijd en kom zeker niet te laat. Sollicitanten worden stipt op tijd verwacht! Met andere woorden ook niet een halfuur te vroeg. Kijk op voorhand op Google maps of Waze hoe lang je ongeveer onderweg zal zijn. Bouw wat marge in en hou rekening houden met mogelijke files.

Tot slot, vraag zeker wie je gesprekspartner zal zijn. Bewaar daarenboven het algemene telefoonnummer van Déhora (of het mobiele nummer van onze recruiter) in je gsm. Zo kan je ons altijd verwittigen als je onverhoopt te laat zou zijn.

Werken bij Déhora Consultancy Group

Het verloop van jouw sollicitatie

Hoera! Je hoort dat je bent uitgenodigd voor het gesprek! Maar hoe verloopt zo’n sollicitatiegesprek nu eigenlijk? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde situaties die tijdens een gesprek altijd plaatsvinden? Dit is het klassieke verloop van een sollicitatie bij Déhora:

  • Ontvangst: Je komt op tijd aan bij Déhora en je belt aan. Blijf rustig ademen en laat je zenuwen achter bij de deur. You can do this! Eén van onze mensen zal je hartelijk verwelkomen en je een drankje aanbieden. Voel je daartoe niet verplicht. Daarna zul je waarschijnlijk nog even moeten wachten. Schroom zeker niet om te vragen waar het toilet is. Liever nu.
  • Eerste contact: Het is eindelijk zover! Je maakt kennis met onze recruiter, je schudt stevig (maar niet te stevig) de hand en je stelt jezelf bij naam voor. Hij of zij neemt je mee naar een van onze rustige meeting rooms.
  • Tijd voor het gesprek: Dit is waar het uiteindelijk om draait. Je stelt jezelf voor, waarna onze recruiter hetzelfde zal doen. In een open gesprek komen we meer over elkaar te weten. Wie ben jij? Wat is jouw achtergrond? Wat zijn jouw ambities? Wie is Déhora? Wat doen we? En waarom kunnen we iemand zoals jou goed gebruiken? De typische vragen komen hier terug, lees ze hieronder. Vergeet zeker niet om tijdens het gesprek een aantal vragen te stellen.
  • Extra gesprekspartner: Afhankelijk van de betreffende vacature kan het zijn dat één van onze collega’s het gesprek vervoegt. We gaan iets dieper in op de functie en de inhoudelijke thema’s waar je mee te maken zou kunnen krijgen. Jij kan op jouw beurt nader kennis maken met een mogelijk toekomstige collega.
  • Afronding: Ook afronden is een kunst. Blijf niet babbelen omdat je op dreef bent en onze recruiter luistert. Heb je het belangrijkste gezegd?  Heb je je vragen gesteld? Rond dan positief af. Vervolgens begeleidt onze recruiter je tot aan de deur en nemen jullie vriendelijk afscheid van elkaar. Er worden altijd duidelijke afspraken gemaakt rond mogelijke vervolgstappen. Zullen wij jou contacteren? Laat jij ons iets weten? Plannen we een vervolggesprek in?

De onvermijdelijke vragen

Een sollicitatie bij Déhora is in de eerste plaats een gesprek en geen verhoor. Toch is het belangrijk dat we elkaar in vrij korte tijd goed leren kennen, dus gaan we jou uiteraard op de rooster leggen. Elke persoon is anders en niet elk gesprek verloopt op dezelfde manier. Maar een aantal vragen – afhankelijk van de vacature in kwestie – komen vrijwel altijd aan bod. En daar kan je je dus goed op voorbereiden.

  • Vertel eens wat over jezelf: wie ben je?
  • Wat is je professionele achtergrond? Welke studies heb je gestudeerd?
  • Hoe ben je bij Déhora terecht gekomen?
  • Wat weet jij zoal over ons?
  • Waarom wil jij graag deze job bij Déhora?
  • Wat zijn jouw sterke / je minder sterke punten?
  • Waar wil jij over vijf jaar staan, welke ambities heb je?
  • Wat zijn jouw verwachtingen rond verloning?
  • Heb jij vragen voor ons?

Je kennismaking met Déhora en solliciteren

Enkele bonustips voor tijdens je gesprek

Onze recruiters geven je nog enkele do’s en don’ts mee voor tijdens het gesprek.

  • Zet zeker je gsm uit: Laat ‘m zelfs niet op trilstand staan. Zo word je zeker niet afgeleid tijdens het gesprek.
  • Let op je lichaamstaal en houding: Speel niet met je pen, bijt niet op je nagels, zit mooi recht… Vermijd defensieve lichaamstaal, bijvoorbeeld armen over elkaar en gekruiste benen. Let erop dat je dit ook niet onbewust gaat doen, als je bijvoorbeeld een lastige vraag krijgt. Blijf ontspannen en professioneel.
  • Maak oogcontact: Maak oogcontact met onze recruiter. Dit straalt zelfvertrouwen, vertrouwen en interesse uit. Heb je een gesprek met meerdere personen? Wissel het oogcontact af.
  • Praat rustig en duidelijk: Daardoor ben je beter te verstaan en kom je meer ontspannen over. Zorg ook voor wat rustmomenten bij het beantwoorden van vragen en neem je tijd. Daardoor hebben ook wij de tijd om jouw antwoorden te verwerken.
  • Antwoord concreet en duidelijk:  Blijf niet op het oppervlakte als je een vraag beantwoord. Het is een goed idee om met een voorbeeld aan te tonen dat je over een bepaalde vaardigheid beschikt. Vragen wij bijvoorbeeld of je stressbestendig bent, dan kan jij dit toelichten aan de hand van een situatie uit het verleden. Vermijd zoveel mogelijk ‘mmm’, ‘ik weet het niet’ of ‘euh’.
  • Onderbreek niet: Laat je gesprekspartners hun verhaal afmaken en wacht netjes op jouw beurt met antwoord geven. Luister voor je antwoordt.
  • Toon enthousiasme: je wilt deze job zeer graag, toch?  Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. Wij willen iemand die gemotiveerd en opgewekt is.

Na afloop van je sollicitatie

Zo, het gesprek zit erop! Wat de uitkomst ook is, zorg ervoor dat je na het gesprek overdag telefonisch bereikbaar bent voor nieuws. Kreeg je twee weken na ons gesprek nog geen nieuws? Neem lekker zelf contact op. Zo laat je zien dat je echt wel geïnteresseerd bent.

Afhankelijk van hoe dat sollicitatiegesprek verliep zijn er nu drie mogelijkheden: je hebt de job, er volgt een tweede gesprek of je wordt helaas afgewezen.

  1. In het allerbeste scenario ben jij meteen geselecteerd en heb je dus de job! Je wordt gecontacteerd door onze recruiter met het positieve nieuws en je zal dan meteen worden uitgenodigd om de praktische zaken te regelen, waaronder de ondertekening van je contract.
  2. Meestal zal het niet zo snel gaan. Allicht krijg je het bericht dat we je graag willen uitnodigen voor een volgende ronde of een tweede gesprek. Ook dat is geweldig nieuws. Dit betekent dat jij één van de finale kandidaten bent voor onze vacature. Een tweede gesprek biedt bovendien ruimte voor andere gespreksonderwerpen. Verwacht je onder meer aan een uitgebreide kennismaking met het team en concrete voorstellen over de job. Durf ook kritische vragen te stellen: Wat zijn de positieve of net zeer uitdagende kanten aan de job? Zoek uit welke verantwoordelijkheden je gaat krijgen. Stel trouwens niet dezelfde vragen die je al stelde tijdens je eerste gesprek, dat komt weinig creatief en ongeïnteresseerd over.
  3. En mogelijk krijg je, na een eerste (online) gesprek, helaas geen jobaanbieding en grijp je naast de job. Wie weet zitten we professioneel niet op dezelfde golflengte. Of liggen de verwachtingen net iets té ver uit elkaar. Of is er gewoon een andere kandidaat die beter past bij onze organisatie wat betreft persoonlijkheid en/of ervaring. Belangrijkste advies: neem een afwijzing niet persoonlijk. Focus je niet op het gesprek en maak er een leermoment van. Durf overigens om feedback vragen. Probeer te leren uit je ervaring en ga op zoek naar je volgende droomvacature.

Test deze tips in de praktijk

Hebben deze tips je klaargestoomd voor een sollicitatie bij Déhora? Bekijk onze vacatures en solliciteer. Tot snel
Bekijk alle vacatures bij Déhora

Bij Déhora aan de slag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dehora contact en kennismaken

Kom in contact

Wil jij ook deel uitmaken van het Déhora team? Solliciteer dan vandaag nog.