Sam teddybeer Déhora
Ontmoet het team

Maak kennis met Sam, Workforce Management consultant

16 december 2023
Van topplanners tot consultancy eindbazen. Déhora heeft heel wat expertise in huis. Maar wie zit er achter onze adviesprojecten? Met veel plezier stellen we je voor aan Sam: workforce management consultant bij Déhora.

Sam, als Workforce Management Consultant, wat doe jij precies?

Sam:  Als consultant adviseer ik diverse organisaties bij uiteenlopende vraagstukken omtrent workforce management. Mijn expertise wordt ingezet in organisaties van verschillende omvang en sectoren, waarbij een adviesopdracht doorgaans ongeveer 10 dagen in beslag neemt. Interim management projecten, gericht op het begeleiden van veranderingen, hebben uiteraard een langere doorlooptijd.

Organisaties benaderen ons vaak met uitdagingen rond werkroosters, werktijden, efficiëntie en flexibiliteit in personeelsinzet. Mijn rol omvat het verstrekken van gericht advies en hands-on begeleiding om deze uitdagingen effectief aan te pakken. Mijn aanpak begint doorgaans met een bedrijfsmatige analyse, waarbij we diverse facetten van de planning kritisch bekijken, variërend van operationele roosters tot bedrijfsprocessen. Op basis daarvan formuleren we een doeltreffend advies. Klanten rekenen erop dat we hen helpen om het beter te doen.

Klinkt uitdagend! Kun je wat meer vertellen over jouw achtergrond?

Sam:  Ik ben afgestudeerd in toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, en Déhora is mijn eerste echte baan. Mijn interesse werd gewekt toen ik een fascinerend artikel over Déhora las in De Zondag, wat uiteindelijk leidde tot mijn sollicitatie. Na het doorlopen van enkele tests en kennismakingen met Luk, ben ik nu al meer dan 10 jaar met veel plezier werkzaam bij Déhora.

Dehora Sam

Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor jou uit?

Sam:  Mijn werkdag begint doorgaans om 5u30, aangezien ik een vroege vogel ben. Afhankelijk van lopende projecten structureer ik mijn dag, waarbij ik contact opneem met opdrachtgevers om afspraken te maken over timing en het verdere verloop.

Verkenning van nieuwe adviesopdrachten staat momenteel op de agenda, waarbij we met de klant de huidige en gewenste uitgangspositie bespreken, gevolgd door analyses en de presentatie van een eindrapport. Vaak volgt daarna de uitvoering van concrete verbeteringen in samenwerking met de klant.

Welke werkzaamheden geven jou het meeste energie?

Sam:  Ik haal veel voldoening uit het presenteren van heldere rapporten aan het management na een grondige analyse. Dit betekent dat we niet alleen de pijnpunten hebben geïdentificeerd, maar ook concrete verbeterpunten hebben voorgesteld.

Daarnaast vind ik besprekingen en onderhandelingen met vakbonden bijzonder interessant, ondanks de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Gek he. Het geeft me energie als ik vakbonden en andere belanghebbenden kan overtuigen van bepaalde objectieve oplossingen en principes, waar iédereen beter van wordt.

Zijn er bepaalde hoogtepunten waarop jij trots bent?

Sam:  Een specifiek hoogtepunt in mijn carrière was mijn rol als hoofdplanner bij De Lijn in Brugge, waar ik een succesvol pilootproject voor zelfroosteren in het openbaar vervoer begeleidde. Het was een uitdagende taak om meer dan 100 chauffeurs te begeleiden bij een totale verandering in de planning, zowel technisch als cultureel.

Het project werd uiteindelijk een groot succes, mede dankzij objectieve criteria die door vakbonden werden gewaardeerd. Over het algemeen ben ik trots op elke succesvolle bedrijfs- en sociale analyse die leidt tot vervolgprojecten.

Dehora sam bossyns

Hoe ervaar je werken bij Déhora?

Sam:  Werken bij Déhora is afwisselend en leuk. Opdrachten zijn boeiend en uitdagend, vaak bij mooie namen in de markt. Je leert daardoor veel mensen kennen en je bouwt een groot netwerk op.

Er is ook best veel flexibiliteit. De ene periode is wat drukker dan de andere, want soms vallen projecten wel eens samen. Maar in grote lijnen bepaal ik mijn eigen agenda, hetzij in functie van de lopende projecten en afspraken met klanten. Dat vertrouwen is zeer fijn. Het is ook heel prettig om de ene dag bij de klant te werken, en de andere dag op kantoor.

Wat zou je nog graag willen bereiken bij Déhora?

Sam:  Graag wil ik personeelsplanning, in élke organisatie, op dat plaats krijgen dat het verdient. Workforce planning wordt helaas nog vaak stiefmoederlijk in een hoekje geduwd. Het is echt meer dan wat roosters maken. Veel staat of valt immers met een optimale personeelsinzet. In Nederland bijvoorbeeld wordt workforce management aanzien als een écht expertisegebied. De laatste jaren zien we hier gelukkig een omwenteling, maar er is nog veel werk voor de boeg.

Sam, waarin wil jij je verder ontwikkelen ?

Sam:  Mijn ambitie is om personeelsplanning in elke organisatie de aandacht te geven die het verdient. Helaas wordt workforce management nog te vaak onderschat. Hoewel we in België nog niet zo ver zijn als in Nederland, zijn er toch enkele positieve veranderingen zichtbaar. Niettemin blijft er nog veel werk te verrichten.

Persoonlijk wil ik ook graag meer projecten uitvoeren in Frankrijk en Wallonië om Déhora verder op de kaart te zetten bij onze zuiderburen.

feestje 30 jaar Déhora

Sam, wat doe je in je vrije tijd?

Sam:  Ik ben een lange tijd bezig geweest met verbouwingen maar die zijn nu achter de rug. Ik besteed veel tijd aan mijn dochter, die ondertussen ook haar eigen hobby’s heeft waarvoor ik me moet organiseren. Als de tijd het toelaat ga ik wel eens padellen en ik probeer ook weer te gaan joggen. Daarnaast probeer ik maandelijks minstens één keer uit eten te gaan met twee vriendengroepen.

Tot slot, nog advies voor jonge workforce consultants?

Sam:  Tracht zoveel mogelijk te leren op een project, blijf nieuwsgierig en probeer steeds gedetailleerd te werken. Hoe beter de details van een analyse kloppen, hoe beter het uiteindelijke advies overeind staat. Op basis daarvan kan je veel progressie maken. Daarnaast loont het om altijd de link met personeelsplanning te leggen. Veel ontwikkelingen en gebeurtenissen in een organisatie hebben indirect een relatie met personeelsinzet. Als workforce planning moet je een soort zesde zintuig voor ontwikkelen.

Voorts raad ik aan om eerst enkele opdrachten als operationele planner of dispatcher uit te voeren. Niet alleen zie je veel omgevingen, je leert ook de pains en gains van het vak. Als adviseur kan je hierdoor later beter meepraten en meedenken.

Ben jij klaar om je potentieel te ontketenen?

Bij Déhora krijg jij de kans om je vaardigheden en je talenten te benutten. We nodigen je uit om onze vacatures te bekijken en samen te starten aan een geweldig avontuur dat jou in staat stelt om je ambities te realiseren.

Laten we kennis maken!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dehora contact en kennismaken

Rechtstreeks contact

Heb je een vraag over een vacature? Wil je meer weten over Déhora? Aarzel niet om ons te contacteren!