Sam teddybeer Déhora
Ontmoet het team

Maak kennis met Sam, Workforce Management consultant

16 december 2021
Van topplanners tot consultancy eindbazen. Déhora heeft heel wat expertise in huis. Maar wie zit er achter onze advies projecten? Dit keer stellen we je voor aan Sam: workforce management consultant bij Déhora.

WFM Consultant! Wat doe je precies bij Déhora, Sam?

Als consultant adviseer ik organisaties bij alle mogelijke vraagstukken rond workforce management. En dit in de meest uiteenlopende organisaties. Groot, klein, in verschillende sectoren. Zo een adviesopdracht duurt in doorlooptijd ongeveer 10 dagen. Een interim management project, oftewewel de begeleiding van de verandering, duurt natuurlijk veel langer.

Soms zitten organisaties in de rats met bijvoorbeeld werkroosters en werktijden. Soms is een bedrijf op zoek zijn naar concrete oplossingen rond efficiency en flexibiliteit in personeelsinzet. Of ze willen hun personeelsplanning naar een next level tillen. In al deze gevallen kunnen ze bij mij terecht voor gericht advies, evenals voor hands-on begeleiding bij doorvoeren van dat advies.

Uiteraard doe ik dat nooit uit de losse pols. Doorgaans start een samenwerking met een bedrijfsmatige analyse. Hierbij nemen we dan verschillende facetten van de planning onder de loep. Van operationele roosters tot bedrijfsprocessen. Vervolgens kijken we wat goed loopt, en wat beter moet. Hieruit volgt dan ons advies.

Vertel wat meer over je achtergrond, Sam?

Ik heb toegepaste economische wetenschappen gestudeerd aan Universiteit Antwerpen. Déhora is mijn eerste échte job. Hoe kwam ik bij Déhora terecht? Wel, destijds las ik in de Zondag een geweldig interessant artikel door en over Déhora. Old school he!

Op basis daarvan ben ik extra informatie gaan opzoeken. Waarna ik meteen heb gesolliciteerd. Ik maakte snel kennis met Luk, mocht enkele testen afleggen, en van het éne kwam het andere. Ondertussen werk ik hier al bijna 9 jaar.

Dehora Sam

Van welke werkzaamheden krijg jij energie?

Ik vind het ontzettend fijn om, na een diepgaande analyse, een helder rapport te presenteren aan het management. Dat betekent dat wij hen optimaal hebben geholpen door enerzijds pijnpunten in kaart te brengen, en anderzijds om concrete verbeterpunten aan te reiken. Besprekingen en onderhandelingen met vakbonden zijn ook heel interessant, hoewel dit niet altijd eenvoudig is.  Ik krijg er energie van als ik vakbonden, en andere partijen aan tafel, kan overtuigen van bepaalde principes.

Op welk bereikt resultaat ben jij trots?

Tegenwoordig komen collega’s naar mij voor advies of raad over onderwerpen waar ik vroeger zelf veel vragen had. Ik ben best fier dat ik hen kan begeleiden en ondersteunen. Ik ben al een beetje een ancien hé!

In mijn beginjaren was ik een tijdje hoofdplanner bij De Lijn in Brugge. Ik begeleidde een pilootproject voor zelfroosteren in het openbaar vervoer. Meer dan 100 chauffeurs moesten op een compleet andere manier de planning maken. Dit betekende zowel een technische als een culturele verandering. Dat project was uiteindelijk een groot succes. Doordat ik steeds objectieve criteria kon presenteren werd de piloot ook door vakbonden goed onthaald. Later werd het zelfroosteren naar andere stelplaatsen uitgebreid.

Algemeen ben ik fier op elke succesvolle bedrijfsmatige analyse, waaruit meestal een sociale analyse vloeit. Dat wilt zeggen dat we een opdrachtgever hebben overtuigd van onze expertise én het belang van goede planning. Waarna quasi altijd een nieuw project volgt.

Hoe ziet je doorsnee werkdag er uit?

Mijn werkdag begint doorgaans om 5u30. Maar ik ben een vroege vogel. Afhankelijk van lopende projecten deel ik dan mijn dag in. Ik neem zelf contact op met opdrachtgevers en maak dan verdere afspraken over timings, overlegmomenten en verdere verloop. Als ik niet fysiek naar een klant moet, dan doe ik dit gewoon gezellig vanop kantoor.

Op dit ogenblik heb ik een aantal verkenningsgesprekken op de planning staan. Meer specifiek in het kader van een nieuwe adviesopdracht. Eerst bespreken we met de klant de huidige en de gewenste uitgangspositie. Nadien volgen een aantal analyses. Vervolgens werk ik een eindrapport uit en presenteren we dit aan de klant. Vaak krijgen we nadien de vraag om samen met de klant de handen uit de mouwen te steken.

Dehora sam bossyns

Wat zou je graag nog met Dehora willen bereiken?

Graag wil ik personeelsplanning, in élke organisatie, op dat plaats krijgen dat het verdient. Workforce planning wordt helaas nog vaak stiefmoederlijk in een hoekje geduwd. Het is echt meer dan wat roosters maken. Veel staat of valt immers met een optimale personeelsinzet. In Nederland bijvoorbeeld wordt workforce management aanzien als een écht expertisegebied. De laatste jaren zien we hier gelukkig een omwenteling, maar er is nog veel werk voor de boeg.

Sam, waarin wil jij je verder ontwikkelen ?

Een persoonlijke ambitie is om nog meer projecten uit te voeren in Frankrijk en Wallonië. Ik ga met plezier de uitdaging aan om Déhora nog wat meer bij onze zuiderburen op de kaart te zetten.

Hoe ervaar je werken bij Déhora?

Werken bij Déhora is afwisselend en leuk. Opdrachten zijn boeiend en uitdagend, vaak bij mooie namen in de markt. Je leert daardoor veel mensen kennen en je bouwt een groot netwerk op.

Er is ook best veel flexibiliteit. De ene periode is wat drukker dan de andere, want soms vallen projecten wel eens samen. Maar in grote lijnen bepaal ik mijn eigen agenda, hetzij in functie van de lopende projecten en afspraken met klanten. Dat vertrouwen is zeer fijn. Het is ook heel prettig om de ene dag bij de klant te werken, en de andere dag op kantoor.

feestje 30 jaar Déhora

Sam, wat doe je in je vrije tijd?

Tegenwoordig ben ik vooral bezig met verbouwen. Verder spendeer ik tijd met mijn dochter. En als de tijd het toelaat ga ik wel eens padellen.

Tot slot, nog advies voor jonge workforce consultants?

Tracht zoveel mogelijk te leren op een project, blijf nieuwsgierig en probeer steeds gedetailleerd te werken. Hoe beter de details van een analyse kloppen, hoe beter het uiteindelijke advies overeind staat. Op basis daarvan kan je veel progressie maken. Daarnaast loont het om altijd de link met personeelsplanning te leggen. Veel ontwikkelingen en gebeurtenissen in een organisatie hebben indirect een relatie met personeelsinzet. Als workforce planning moet je een soort zesde zintuig voor ontwikkelen.

Voorts raad ik aan om eerst enkele opdrachten als operationele planner of dispatcher uit te voeren. Niet alleen zie je veel omgevingen, je leert ook de pains en gains van het vak. Als adviseur kan je hierdoor later beter meepraten en meedenken.

Zin in een job als business consultant?

Heb jij net zoals Sam goesting in een mooie uitdaging? Wil je graag werken in een fijn en gezellig team? Zoek je een job waarin je elke dag kan bijleren, en waarbij jouw inzet ertoe doet? Wij zoeken steeds nieuwe collega’s’! Bekijk als de bliksem onze openstaande vacatures.

Bekijk alle vacatures

Bij Déhora aan de slag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dehora contact en kennismaken

Kom in contact

Wil jij ook deel uitmaken van het Déhora team? Solliciteer dan vandaag nog.