Patrick Weyn 30 jaar Déhora
Ontmoet het team

Ontmoet Patrick: oudste Déhoriaan en vibe-meester

3 mei 2023
Zet je schrap voor een interview met onze oudste Déhoriaan. Patrick heeft al meer dan zes decennia op de teller staan, maar van boomer vibes zijn er nog geen sprake. Lees mee over leuke projecten, Street fotografie en werken met jong geweld.

 

Hoi Patrick! Wat leuk dat we jou eens op de rooster mogen leggen. Wat moeten we alvast over jou weten?

Patrick: Mijn Déhora verhaal begon welgeteld 16 jaar geleden, bij de opstart van de organisatie in België. Toen bestond Déhora België uit amper drie collega’s: Ikzelf, Luk en Tinne. Met veel goesting en enthousiasme stonden we aan de start van wat vandaag een geweldige organisatie is. Mijn rol was en is die van softwareconsultant en projectbegeleider. Het softwareteam bestond toen uit…ik en mezelf. Intussen zijn we meer dan vertienvoudigd in aantal collega’s en maak ik gelukkig deel uit van een hecht team (lacht).

Weet je nog hoe jij destijds bij Déhora bent gestart?

Patrick: Luk, directeur van Déhora België en Frankrijk, contacteerde me destijds met de vraag of ik zin had in een nieuwe uitdaging. Hij stond aan de start van een nieuw consultancy bedrijf. Luk zocht iemand met ervaring in consultancy en IT en enige affiniteit voor personeelsinzet en menselijk kapitaal.

Ik kende zowel Luk als Tinne (ze startte net als managing consultant bij Déhora, red.) trouwens reeds van een vorig leven. We hebben alle drie samen gewerkt in een bedrijf gespecialiseerd in ERP-systemen. Hij wist dat software, bedrijfsprocessen en Change management hélemaal mijn ding waren.

Ik had bovendien net 7 jaar in Parijs gewoond, wat initieel een project van 9 maanden was. Na deze periode in Parijs voelde ik dat het tijd was voor iets nieuws. De opportuniteit die Luk me bood kwam dus als geroepen. Hij had grootse plannen rond de ontwikkeling van WFM software en dus was dat snel beslist. En die plannen hebben we meer dan waargemaakt.

15 jaar ind dienst bij Déhora - Tinne Peeters

Als je er nu op terugkijkt, hoe heb jij Déhora van dichtbij zien veranderen?

Patrick: In de eerste plaats vooral met een serieuze verjonging en uitbreiding van de Déhora familie. In het begin waren we met een handvol collega’s. Dan pasten we samen in één bureau, nog zeer kleinschalig. Dat vergde ook veel flexibiliteit, als consultant had je verschillende petjes om op te zetten. Voor 2 à 3 klanten gaat dat prima, maar voor meer dan 100 softwareklanten zoals vandaag is dat onmogelijk. Zowel het team van planners, ontwikkelaars en ondersteunende medewerkers is stevig gegroeid.

En in tandem werken we ook veel professioneler, wat logisch is. Kijk maar naar onze IT structuur, intern overleg zoals de daily stand-ups, de methode van ontwikkeling en consultancy. De stevige motor achter Déhora is in al die jaren blijven bewegen en innoveren. We genieten zeer veel ondersteuning, alles is mooi georganiseerd – met een gezonde dosis aan chaos. Maar daar houden we stiekem wel van.

Wat houdt jouw job als software consultant bij Déhora concreet in?

Patrick: Bij grotere software-projecten is er altijd nood aan een projectleider of projectmanager om verandering en implementatie in goede banen te leiden. Dat is mijn hoofdtaak. Ik zit vooral aan de functionele zijde van softwareprojecten.

Ik geef bijvoorbeeld ook opleidingen. Samen met de gebruikers van de software maak ik ook analyses en specificaties op, ik vertaal de wensen en noden van de klant naar tastbare oplossingen. In essentie ben ik een link tussen onze opdrachtgevers en de Déhorianen die werkelijk de software maken. Ik stel de juiste vragen en vertaal dit naar wat de teams uiteindelijk zullen maken of modelleren.

Kan je een aantal voorbeelden geven van opdrachten?

Patrick: Op dit ogenblik ben ik projectmanager op drie grote projecten. De langstlopende opdracht hiervan is de samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen. Zorgbedrijf telt 4000 medewerkers die actief zijn in thuiszorg en een 30-tal woonzorgcentra. Om de planning van al die mensen in goede banen te leiden hebben wij een gesofisticeerd planningssoftware ontworpen en ingevoerd. Ook Mensura, vooral bekend van de bedrijfsartsen, sta ik bij op vlak van planningssoftware. Dit is een iets nieuwer project waar nog wat werk aan de winkel is. Het is mijn taak om alle mensen bij de klant gerust te stellen en mee te nemen in een proces van verandering en vernieuwing.

Het derde project waarover ik me ontferm is iets zeer speciaal. Dat is een project voor de Vlaamse Waterwegen. We zijn bezig met de implementatie van software om hun vastgoed te beheren. En wat is vastgoed? Ongeveer 15.000 stukjes grond en percelen in Vlaanderen, die vaak verhuurd worden. Dat is echt super boeiend.

Patrick Weyn Déhora

Je praat met heel veel energie en enthousiasme over jouw projecten. Waar haal jij die energie vandaan?

Patrick: Ik haal veel genoegdoening uit het oplossen van problemen waar klanten mee worstelen waarvoor ze ons of mij opbellen. Samen snel de oorzaak vinden en dan oplossingsgericht het probleem kunnen verhelpen zodat ze snel verder kunnen geeft mij persoonlijk veel motivatie om dit te blijven doen. Het feit dat we er in slagen om een bepaalde oorzaak te vinden en een oplossing aan te bieden, dat voordien door niemand is gezien of opgelost, dàt is bijzonder leuk. Dat kan gaan van het probleem op slimme wijze te omzeilen of door in de code te duiken.

Daarnaast vind ik het ook zeer plezant om de gebruikers van onze software, uitleg of training te geven. Zeker als het een instrument of software is die nuttig is voor de gebruikers, een tool waar ze écht mee vooruit kunnen. Die interactie en dat contact met o.a. planners en medewerkers, daar haal ik veel uit. Ook omdat we dan gericht kunnen luisteren naar wat hen allemaal bezighoudt in dit vak.

Wat betekent werken bij Déhora voor jou?

Patrick: Afwisseling in verschillende projecten en taken, en het feit dat je bij Déhora voortdurend nieuwe dingen leert en je voortdurend in contact komt met verschillende organisaties en mensen. Ik vind het ontzettend leuk om ’s ochtends aan de slag te gaan en open te staan voor nieuwe zaken die op me af komen, zonder natuurlijk die zaken te vergeten die we al eerder ingepland hadden (lacht).

Ook komen er steeds meer jongere collega’s bij. De meeste die nu beginnen zijn jonger dan mijn kinderen, dat houdt mij jong en dat vind ik wel leuk eigenlijk. We hebben gewoon een geweldig team. Ondanks de groei blijven we één grote Déhora familie, en dat is iets wat je niet in elke organisatie terugvindt. Alleen is het niet altijd eenvoudig om veel dingen samen te doen, aangezien veel collega’s bij klanten werken.

Patrick Weyn Déhora

En waarin wil jij je nog verder ontwikkelen?

Patrick: Is een moeilijke vraag natuurlijk want dit is officieel mijn laatste, volledige werkjaar. Dat wil zeggen dat ik volgend jaar op 1 mei met pensioen kan gaan . Maar Luk heeft me al warm gekregen om een jaartje extra te werken dus als hij mij hier nog graag heeft dan wil ik dat wel doen. En natuurlijk ben ik hier nog zelf graag hé.

Binnenkort heb je dan veel vrije tijd. Wat spook je daar nu in uit?

Patrick: Ik kom vaak met de fiets naar het werk als het niet regent. Met de speed pedelec, van Temse tot in Antwerpen Berchem. Dat geeft altijd een heel goed gevoel, ’s morgens 22 km naar hier en ’s avonds weer terug. Iemand zij ooit eens “ik kom heel graag naar het werk en ik ga heel graag terug naar huis, maar de tijd ertussen” (Lacht). Dat is bij mij helemaal niet zo, ik kom elke dag heel graag naar kantoor en werk graag samen.

Voor de hele Covid-pandemie stond mijn kilometerteller al op zo’n 15.000 km, ik ga nog steeds elke dag met de fiets naar het werk dus hier zijn al heel wat kilometers aan toegevoegd. De fietsrit geeft me een ontspannen gevoel. ’s Ochtends fris aankomen en wanneer ik terug naar huis rijd kan ik mijn gedachte verzetten en heerlijk relaxen.

En naast fietsen?

Patrick: Naast fietsen volg ik nu al 3-4 jaar fotografie als opleiding in de avondschool te Temse. Mijn specialiteit zou naar het schijnt landschappen zijn, maar Street fotografie vind ik ook wel heel fijn om te doen. Afgelopen semester hebben we meer geleerd over het fotograferen van architectuur. En nu sinds een paar weken zijn we bezig met het aanleren van Photoshop. Dat is een uitdaging, maar zeer leerrijk.

Als afsluiter, nog enkele handige tips voor workforce specialisten (in spe)?

Patrick: Echt luisteren naar de klant, wat willen ze echt. En nooit zomaar aannemen wat ze zeggen. Één van mijn gekende uitspraken is, never trust a computer, dat wil zeggen geloof niet direct de gebruiker achter de computer. Wanneer er melding gemaakt wordt dat iets niet naar behoren werkt, zoek ik eerst naar de reden waarom dit niet zou werken.
Verder, sta open voor nieuwe dingen! Leergierigheid binnen Déhora is essentieel om allerhande projecten en opdrachten te doen slagen.

Ben je klaar om jouw potentieel te ontketenen?

Zoek jij meer uitdaging in je huidige job? Of ben je op zoek naar een eerste ervaring? Wil je elke dag bijleren net zoals Patrick? Zet de eerste stap naar jouw carrière bij Déhora.

Laten we kennis maken!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dehora contact en kennismaken

Rechtstreeks contact

Heb je een vraag over een vacature? Wil je meer weten over Déhora? Aarzel niet om ons te contacteren!